“Reports of my death have been greatly exaggerated” (Mark Twain) – eller: Historien om et knallbra år for den personlige servicen

[Totalt:16    Gjennomsnitt:5/5]

Vi har lenge snakket om det digitale skiftet og hvordan disse flatene har endret måten vi lever på. Når vi velger reisemål er det Facebook, Instagram og reiseblogger som er våre nærmeste rådgivere. Vi finner innholdet for reisen vår og bestiller den på nett, vi booker lokale guider via apper og poster flittig før, under og etter den fantastiske reisen vår til Paris, Abu Dhabi, Amazonas, California eller Finnmarksvidda, for den saks skyld. Den digitale hverdagen er her for å bli. Og dette kan vi i VisitOSLO og mine dyktige digitale kolleger skrive under på: med 5,3 millioner besøk på visitoslo.com i 2016 kan man fremdeles si at content er king. Ingen tvil om det.

Samtidig hører vi også om turistinformasjoner som legges ned, gjøres om, digitaliseres, avpersonifiseres. Den fysiske turistinformasjonen er død, sa reiselivsjournalisten Doug Lansky for et år siden. Hæ?, skvatt jeg, her jeg satt i kontorstolen i byens egen turistinformasjon,- er den det?

Noen av de blide folka på Oslo Visitor Centre. Foto: Torbjørn Tandberg

Ja, for er den virkelig det?

La oss se tilbake på hvordan 2016 har vært her på Oslo Visitor Centre, byens offisielle turistinformasjon og besøkssenter for Oslos tilreisende og innbyggere. Har det vært et bra år? Eller er det på tide å avskaffe den personlige servicen? Med alle digitale hjelpemidler som finnes i dag, skulle man jo tro at kontakt med ekte mennesker som informasjonskilde er overflødig. Eller hva?

 

 Hva er det egentlig som er dødt og utdatert?

Som dere kanskje kan forutse, er jeg ikke helt med på å skulle gravlegge den fysiske turistinformasjonen. Ikke en gang i nærheten. Men jeg tenker det er del andre ting som begynner å bli temmelig utdatert:

Nr 1:

Tanken om at turistene ikke er forberedt når de ankommer Oslo er definitivt død. Den moderne reisende er opplyst (som regel grunnet iherdig og massivt forarbeid i digitale og sosiale medier i forkant av den etterlengtede reisen) og de vet veldig godt hvilken by i (nei, de tror ikke de er i Stockholm eller at isbjørner går rundt på Karl Johan). Dagens tilreisende velger Oslo med omhu (Innovasjon Norges tall fra 2016 viser at Oslo er mest søkt på Mr Google når man vurderer Norge som reisemål) og er godt forberedt når de ankommer.

Nr 2:

Tanken om en traust og statisk turistinformasjon er utdødd, med skrankeansatte som kun deler ut kart og peker på et par av hovedattraksjonene. Ingen vil ha det Doug Lansky så lekkert beskriver som “glorified brochure racks with toilets, plus a torch of local museum and gift shop”

Nr 3:

Fax’en er også død.

 

Alive and kicking ass

Det er derimot masse annet som er høyst levende og som gjør at den personlige servicen er et kjært og nødvendig bidrag til at oppholdet på ditt nøye utvalgte feriested havner på den laminerte listen over «best trips ever». Her er listen over noe av det vi i VisitOSLO mener er avgjørende for at byens tilreisende blant annet stemmer inn Oslo Visitor Centre på Trip Advisors liste over de beste 20 tingene å gjøre i Oslo:

 

I januar 2017 er Oslo Visitor Centre nr 16 på listen over de beste tingene å gjøre i Oslo. #littstolt

Nr 1:

En utvidet, forbedret og mer personlig versjon av turistinformasjonen lever i beste velgående. Et besøkssenter som er varmt, raust, personlig, moderne og digitalt.

Nr 2:

«Alt i ett»-konseptet er viktig for de besøkende: Vi tilbyr informasjon og personlige tips om alt som rører seg i Oslo. Fra den nye utstillingen på Munchmuseet til skateparker, nyåpnede restauranter og barer i byen og andre steder egentlig bare de lokale vet om. De får med seg gratis kart og inspirasjon, og kan plukke med seg informasjon fra visitoslo.com på våre mange skjermer. De kan kjøpe sightseeingturer, billetter til Cavalleria Rusticana i Operaen eller Aurora på Sentrum Scene, i tillegg til dagskort, togbilletter og Oslo Pass. For å nevne noe.

Nr 3:

Vi tilpasser oss hele tiden de tilreisende behov. Vi justerer våre tjenester og produkter og ikke minst opplæring av våre dyktige ansatte. Og her er nøkkelen: Alle våre ansatte er unge, kunnskapsrike og språkmektige mennesker som elsker Oslo og er meget engasjerte i byens brede kulturtilbud. Dette gjør at de alltid er oppdaterte, personlige og entusiastiske, hvilket reflekteres i deres tips og råd – som ofte går utenom den opplagte «lysløypa».

Fun fact: våre ansatte snakker til sammen 14 ulike språk og representerer 9 forskjellige nasjonaliteter. Vi mener dette er en stor del av suksessfaktoren når det kommer til å ta i mot de besøkende med forståelse for ulike kulturer og bakgrunner.

En fun fact til: i fjor vant vi jammen prisen for beste kundeopplæring under HSMAIs prisutdeling.

 

Hard facts to kill the myth

Så for å komme oss tilbake til der vi startet:

Er den fysiske turistinformasjonen død? Bør vi egentlig bare avskaffe den personlige servicen?

I fjor besøkte nærmere 400.000 tilreisende og lokale Oslo Visitor Centre, hvilket er en økning på 22 % fra året før – og året før der igjen hadde vi en økning i antall besøkende på 31 %. Vi betjener tilreisende fra over 150 land årlig, vi gjør det med glede, med innlevelse, med detaljkunnskap om både byen vi lever av og i, og med et genuint ønske om å berike oppholdet i Oslo for de som står foran oss i skranken.

Varaordfører Kamzy på sykkeltur i Oslo sammen med Maika i sommer.

VisitOSLO og Oslo Visitor Centre var også vertskap for utøvere og entourage under X-Games Oslo og for internasjonale journalister og norsk musikkbransje under Øya-festivalen. Vi syklet rundt i byen i hele sommer på vår infosykkel, til glede for alle de som beveget seg rundt i byen og trengte vår ekspertise. Vi åpnet vårt eget Book Crossing punkt rett før jul, slik at bøker fra hele verden kan få nye eiere, og vi hadde i tillegg gleden av å ha byens egen varaordfører, Khamshajiny Gunaratnam, hospiterende bak skranken (og på sykkel!) sommeren 2016. Igjen: for å nevne noe.

Vi synes rett og slett 2016 var et ganske bra år, sånn turistinformasjonsmessig.

Og alt dette viser at folk fremdeles trenger oss.  Kanskje på en annen måte enn før. Men de trenger oss. Og vi er der for dem. Vi når dem der de er: i sosiale medier, på sykkel, bak og foran skranken, på digitale flater og med initiativer som Book Crossing, stunts og arrangement i våre lokaler. Vi utvikler oss og våre tjenester, i takt med den reisendes behov.

 

Så. Turistinformasjonen er åpen. Hva kan vi hjelpe deg med?

 

På vegne av vertskapsgjengen på Oslo Visitor Centre:

Synne Myhre,  Avdelingssjef Vertskapstjenester og stolt Oslo-entusiast.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *