Drømmen om #drømmeløftet

[Totalt:7    Gjennomsnitt:4.6/5]

Innovasjon Norge er i disse dager på idédugnad over det ganske land, for å få innspill til hva som kan bidra til å gi norsk reiseliv og annet næringsliv et #drømmeløft. Fredag 13.mars var de i Oslo og med fullt hus og ventelister var det duket for debatt. Vi ble bedt om å gi innspill/ spørsmål via Twitter under taggen #drømmeløftet, og vi kunne også stille spørsmål ved håndsopprekning. Men det ble lite tid til spørsmål, og jeg med mange slapp ikke til, verken gjennom Twitter eller håndsopprekning. I ettertid har det blitt DN-debatt mellom Georg Kamfjord (BI) med sitt «Narrespill for Reiselivet»  og Anita Krohn Traaseth (IN) med tilsvar «Narrespill fra hvem».

Vår næring trenger et drømmeløft, vi tror endring er nødvendig for å utløse dette, og mine innspill får dere gjennom dette (litt lange) blogginnlegget :)

Reiseliv med uforløst næringspotensial
Reiselivet er verdens største næring, hele verden konkurrerer, veksten er stor og Norge tar ikke sin andel. Det bør vi ta sikte mot. Vi snakker om den eneste næringen som aldri kan flagge ut. Når reiselivet eksporterer, kommer folk til Norge og det booster verdiskapning, sysselsetting og samfunnet langt utenfor reiselivsnæringene. Oslo med Fornebu og Gardermoen har flere hotellrom enn Bergen, Stavanger, Tromsø, Kristiansand og Trondheim til sammen (inkl deres flyplasser). 33% av landets reiselivsomsetning skjer her. I denne byen er reiselivet en viktig næring, og motivet for mine innspill er vår kunnskap om hva som driver næringen fremover og gjør den lønnsom. Vi synes det er flott at reiselivet brukes som et distriktspolitisk virkemiddel, og det håper vi også skal fortsette. Men, vi må be om et økt fokus på reiselivets næringspotensial og bedre vekting av virkemidlene. Vi må ikke ofre reiselivet på det distriktspolitiske alteret.

Reiseliv mer enn ferie og fritidsturisme, Norge mer enn natur
I Oslo er reiselivet langt mer enn bare ferie- og fritidsturisme, selv om det også er det. En viktig del av reiselivet i vår by er knyttet til Oslos næringsliv og Oslos fag- og forskningsmiljøer innenfor mange forskjellige sektorer. Det lokale næringslivet inviterer til møter. Fagmiljøene inviterer til og henter hjem kongresser. Det er også et stort og bevegelig marked av internasjonale «corporate meetings» som er viktig for hele næringens lønnsomhet. Antagelig vil dere se at dette er viktig for alle større byer i Norge; både reiselivsnæringene og fagmiljøene i byene. Jeg er overbevist på at vi som byer – og land – er tjent med å tilstrebe en felles profil på våre reisemål – og da mener jeg at profilen må handle om alt vi ønsker å posisjonere oss på – innenfor alle sektorer. Jeg omfavner den vanvittig vakre naturen du finner i alle landsdeler, men Norge er mer enn det. Norge er også mote og arkitektur. Norge er innovasjon og teknologi. Norge er forskning og utvikling. Norge er musikk og scenekunst. Norge har kule små byer, med museer i verdensklasse. Og Norge har en liten kompakt hovedstad i en vanvittig utvikling, også i et Globalt perspektiv.

Et godt eksempel på at sterke fagmiljøer gir effekt for reiselivsbransjen, her i form av Ekebergrestauranten

Et godt eksempel på at sterke fagmiljøer gir effekt for reiselivsbransjen, her i form av Ekebergrestauranten

Våre besøkende forteller historien om Oslo til sine nettverk, blant annet gjennom Instagram på #visitoslo

Våre gjester forteller historien om Oslo til sine nettverk.

Reiselivet er profileringsnæringen! 
Dersom reiselivet defineres til å være mer enn ferie og fritisdsturisme, så kan reiselivet spille en viktig rolle for øvrig kultur- og næringsliv. Når reiselivet lykkes, betyr det at vi har besøk. Og de som har aller mest troverdighet til å fortelle historien om våre steder, er de som har besøkt oss. De vil fortelle om oss til folk de kjenner, og de vil gjøre det i sosiale medier, slik at de snakker til mange. Sannhetsvitnene sover i våre senger, spiser i våre restauranter, er i våre møterom og berikes av våre opplevelsestilbud. På denne måten vil reiselivsnæringene være ekstra viktige for å fortelle historien om vårt land, vårt folk og vårt samfunn på en troverdig måte. 

 

Innovasjon i digitale rom
VisitOSLO har selv dreid sine aktiviteter mot det digitale, og jobber ut fra overbevisningen om at det er gjennom digitale og sosiale kanaler at vi kan skape de største resultatene for det næringslivet som vi representerer. Vi trapper ned tradisjonelle aktiviteter som messer, workshops, plakater og annonser, og jobber med aktiviteter i sosiale medier, innholdsproduksjon på nettinnovasjon med åpent API og med tjenesteutvikling som skal tilgjengeliggjøre opplevelser og begeistre. Vi håper det skal bli lettere å samarbeide med Innovasjon Norge om den slags, men dagens matchingmodell omfatter ikke denne typen profilbyggende aktiviteter. Mulig det finnes penger til den slags, men hvor skal vi søke? Vi synes hele matchingmodellen er klar for fornyelse.

Hvem matcher hvem?
For dersom vi skal samarbeide med Innovasjon Norge og utløse midler for reiselivsmarkedsføring, skal det gjøres på Innovasjon Norges premisser. Vi kan bidra inn i deres kampanjer, som av og til er kjempebra (Heia «Dreamjobbing» i USA), og som av og til er veldig tradisjonelle. Vi kan ikke gjennom matchingordningen få støtte til egne aktiviteter vi selv måtte ha tro på; for eksempel tjenesteutvikling, innholdsproduksjon eller tiltak i sosiale medier. Det er næringen som booster Innovasjon Norge, og ikke motsatt.

Tenk så bra hvis vil kunne løse store profileringsoppgaver sammen, og gjøre det der vi synes det var riktigst? Kanalen er strengt tatt ikke viktig, det er effekten som teller. VisitOSLO har sagt at Oslo er viktigere enn VisitOSLO. Kan Norge bli viktigere enn VisitNorway? Kan vi enes om at det er viktigere å drive besøkende til norske reisemål, enn til visitnorway.com? Besøkende til visitnorway.com vil selvsagt være viktig, men er ikke det eneste saliggjørende KPI.

Fra kampanjer til digital innholdsproduksjon og tjenesteutvikling
Vi ønsker å se en endring bort fra det tradisjonelle kampanjepakkene Innovasjon Norge tilbyr til matching, og at det som tidligere har vært «spesielle prosjekt» blir faste tilbud. Altså et permanent tilbud om å lage kule ting sammen med Innovasjon Norge. Med håp om viral spredning. Jeg snakker om felles filmproduksjon, inspirerende kampanjer som Geiranger 360 og innovative saker som Holmenkollen Ski Jump. Godt innhold og gode tjenester som er laget for digitale kanaler, men kanaluavhengig. Det hadde vært saker!

 

Vi ønsker et permanent tilbud om å lage kule ting sammen med Innovasjon Norge!

 

De lønnsomme turistene og de lønnsomme stedene.
Innovasjon Norge har i Kulturrapporten fra Turistundersøkelsen 2014 dokumentert at kulturturistene legger igjen mer penger enn andre turister. Det betyr at Norge med fordel kan løfte frem kulturtilbudet bedre i sin internasjonale profilering. Og selv om kultur er kulturhistorie og bunader, er kultur også arkitektoniske perler og Moods Of Norway (og hele industrien de representerer). Kultur er festivaler, konserter og idrettsarrangement. Kultur er store gallerier og små atelier. Og kultur er ikke bare bra for besøkende og verdiskapningen – det gir verdi for oss som bor her og omgir oss med det daglig. Kultur skaper miljø som er viktig for etablering av næring. Kultur er viktig for tiltrekke oss talenter. I Oslo har vi kartlagt at det er på dager med store konserter, store idrettsarrangement og store internasjonale møter det er aller best lønnsomhet hos hotellnæringen. Det er all mulig grunn for å jobbe aktivt med kulturnæringene, for disse gir energi til stedene de holder til.

Glade publikummere på Norwegian Wood. festivalene er viktig for besøkende, oss som bor her og byens næringsliv.

Glade publikummere på Norwegian Wood. festivalene er viktig for besøkende, oss som bor her og byens næringsliv.

Rundtur vs baseferie
Avslutningsvis håper vi at man gjennom #drømmeløftet også kan erkjenne at selv om den tradisjonelle Norgesturisten dro på en rundtur i Norge, er mange av reisemålene i Norge nå for de fleste markeder baseferie – såkalt citybreak eller kortferie. Det betyr at vi for en del reisemål må jobbe med transportørene som er avgjørende for dette segmentet. Og at vi også må jobbe annerledes når vi jobber med presse og bloggere. Vi må i større grad identifisere «Influencers» innenfor forskjellige tema, fremfor den tradisjonelle reisepressen som tas med på en rundtur i Norge, slik det ofte har vært. For Oslo kan det være tema som mat/ foodies, livsstil, arkitektur, barnefamilie, kunst, bærekraft, musikk, festival, design, urban life, by og natur, shopping, i tillegg til reisemedier. Det kan være for eksempel være rene foto- eller videoblogger, eller kombinasjonsbloggere, med vekt på at de alle også er aktive i flere medier som for eksempel Instagram, Twitter og YouTube. Da vil det skapes innhold som vil styrke mange næringer, istedenfor et hovedfokus på reisepresse. Kan vi få med oss Innovasjon Norge på den endringen?

Drømmen om #drømmeløftet lever hos oss i Oslo. Jeg har tro på endringen som skjer i Innovasjon Norge i disse dager, jeg håper og tror at Innovasjon Norge nå er klar for å nyansere bildet de skaper av Norge gjennom sin kommunikasjon. Og jeg håper vi kan se nye og bedre måter å samarbeide på for å løfte vårt fantastiske land ut til verden. Nå har jeg fått luftet det viktigste jeg har på hjertet i denne saken. Jeg regner med noen er enig, og mange uenig. Kjør debatt!

3 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Katrine Mosfjeld la ut  full rapport på VisitOSLOs blogg,  der hun blant annet viste til at: […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *