Åpent API – innovasjon eller galskap?

[Totalt:1    Gjennomsnitt:5/5]

*Hvis du jobber med reiseliv i Oslo, men ikke helt forstår hva dette API-greiene kan gjøre for deg, send dette blogginnlegget til den hos dere som jobber med å utvikle de digitale tjenestene – eller byrået dere bruker. Det er litt komplisert. Men det kan bli viktig for dere :)

Jeg husker jeg var i møte med kolleger i European Cities Marketing for flere år siden. Vi diskuterte innholdsstrategi – og de mange retninger det kan ta – fra å importere alt, til selv å være selskapet som lager og kurerer innhold. Jeg ytret noe om at jeg trodde det siste kunne være en viktig fremtidig rolle for destinasjonsselskapene – kanskje man i fremtiden åpner APIet fullstendig? Det ble litt latter, og noen sa at da laget vi konkurrenter til egne webber. En person lo ikke. Han var ikke en kollega, men han var en teknisk leverandør til næringen vår og hans produkt var en europeisk city-app. Han sa – «de som gjør det vil tiltrekke seg de tekniske miljøene, som vil leke seg med dataene og lage nye, fremtidsrettede tjenester for de byene det gjelder». Ordene brant seg fast.

Motstrømstrategi
Og siden har ideen hengt ved meg. Jeg vet det er motstrøms. De fleste destinasjonsselskap har forretningsmodeller og måleparameter som er i direkte i konflikt med denne ideen. Samtidig ville åpning av API kunne booste det mangfold av (digitale) tjenester som har til formål selge og inspirere folk til bruk av Oslo, med masse godt og oppdatert innhold om byen. Og det vil kunne inspirere miljøer med større budsjetter enn oss til å lage innovative digitale løsninger hvor gode historier om Oslo fortelles.

 

VisitOSLOs nye strategipyramide; et godt styringsverktøy når vi skal prioritere midler og aktiviteter.

VisitOSLOs nye strategipyramide; et godt styringsverktøy når vi skal prioritere midler og aktiviteter.

 

I prosessen frem mot ny strategi for VisitOSLO høsten 2013 pusset jeg støv av ideen, og den passet så fint inn i det som etterhvert ble vårt nye overordnede målbilde. Vi har fått et målbilde som går langt ut over VisitOSLOs egne flater og egne medier. Det handler om Oslo – den totale omsetningen i reiselivsnæringen i Oslo – og Oslos digitale fotavtrykk. Alle tiltak vi gjør skal føre oss nærmere det ene eller begge hovedmålene. Og vi skal booste alle som vil noe for besøksbyen Oslo. I dette er det ikke bare slik at tanken om et åpent API funker – det er bare så riktig når vi tester det mot alle nivåer i strategipyramiden vår.

 

 

Jeg delte denne tweeten fra vår direktør Bentes presentasjon av vår nye strategi – og det virker som om mange synes dette er spennende og spenstig av oss! Og jeg merker meg at det i hovedsak er teknofolket og ikke reiselivsfolket som begeistres – derav henvisningen helt øverst i innlegget :)

Først ute!
Vi er, så langt vi vet, det første destinasjonsselskapet som gjør dette. Så nå er jeg spent – hvem vil bli de første som kobler seg på denne enorme innholdsdatabasen? Vi har omtrent to årsverk som hovedsaklig arbeider med oppdatering og oppgradering av innhold i databasen. Her kan dere blant annet få omfattende arrangementskalender på norsk og engelsk – tenk så spennende å koble disse dataene mot en CRM-løsning og lage «stay-another-day»-kampanjer! Eller, feede ut på skjermer i resepsjoner og vrimlearealer, Hotell-TV eller de små skjermene i flysetet?

– tenk så spennende å koble disse dataene mot en CRM-løsning og lage «stay-another-day»-kampanjer!

Vi har informasjon, tekster og bilder fra attraksjoner, museer, serveringssteder, hotell og andre reiselivsaktører på 6 språk – som kan feedes inn i webber og apper. Alt er geokodet og perfekt for mobile grensesnitt og mash ups i kartløsninger, GPSer etc. Vi jobber for tiden med å mappe bedriftene mot bedriftenes egne kanaler i de sosiale mediene – som vil gi enda rikere beskrivelse av opplevelsen av stedet for brukeren av informasjonen.

Radisson Blu Hotell Scandinavia er smarte og bruker byens attraksjoner for å skape (mer-)salg. Implementerer de innhold fra VisitOSLOs database kan de gjøre denne jobben enda bedre – uten å selv måtte skape og oppdatere innholdet. Her illustrert i såkalt «mock-up»

Informasjonen er hjertet i visitoslo.com – og surfer du webben ser du hvordan vi bruker den der. Vi bruker den også i Oslo – Official City App. Vi sender den allerede til noen samarbeidspartnere, for eksempel visitnorway.com og til deres app Norge rett i lomma. Vi viser deler på skjermene i Flytoget. Men nå åpner vi for alle! Hva dere velger å hente ut av informasjon, og hvordan dere vil presentere det, bestemmer deres konseptutviklere, designere og teknikere. Men selve innholdet – det skal dere slippe å lage og oppdatere. Det gjør vi for dere. Gratis.

 

Her ser du et eksempel på bruk av APIet – På Flytogets skjermer, som driftes av JCDecaux.

 

Her finner du mer informasjon om vårt API – både innhold og teknisk, og anvisning om hvordan du får tak i det, hva som er våre betingelser og eksempler på hvordan det kan anvendes. Vi håper å fylle webber, apper og både store og små skjermer med godt Oslostoff. Sånn at flere velger å reise til Oslo og at flere velger å bruke mer av det byen har å by på – som er VisitOSLOs viktigste formål.

Kom gjerne med litt feedback på denne delen av strategien – jeg vet en del synes det er bra, og at andre mener det har klikka for oss når vi nå gir ut dette innholdet gratis. Hva synes du? Kjør debatt!

Oppdatering 16/9 2014: Den første nye tjenesten utviklet på VisitOSLOs API er nå lansert. Se hvem det er og hva de har laget her!

11 replies
 1. Hallstein Søvik
  Hallstein Søvik says:

  Spennende at dere tar skrittet fullt ut og gjør informasjonen tilgjengelig på denne måten. Skal bli artig å følge med på hvilke måter dataene blir tatt i bruk, hvilke koblinger med andre data som kan gjøres. F.eks. vil kobling med frigitte data fra Statens kartverk gi mange muligheter! Synes også dere er svært modige, kravene til dataene vil bli enda større med et slikt «frislipp». Oppdaterte og korrekte data er en forutsetning :) Stå på, jeg heier på dere!

  Svar
  • katrinemosfjeld
   katrinemosfjeld says:

   Takk for det, Hallstein!

   Dataene vises allerede mangfoldige millioner av ganger i løpet av et år- og datakvalitet tar vi på ytterste alvor. Oppdatert og korrekt må det være -med eller uten frislipp av data.

   Jeg har mange på ønskelisten – og kan sikkert uten videre nevne 40 reiserelaterte tjenester som ville blitt bedre ved kobling mot våre data. Men jeg forventer vel også at tjenester utenfor egen bransje vil finne «innholdssnadder» her som kan spice opp deres egne tjenester.

   Kjempespent på hvem og hvor mange som etter hvert vil benytte seg av muligheten. Nå er det jo ferietid, så vi må vel vente til høsten før vi ser bevegelse her.

   Svar
 2. Ann-Jorid Pedersen
  Ann-Jorid Pedersen says:

  Et modig og riktig skritt dere har gjort her, etter min mening. Deleøkonomien kommer til å ta over fordi å dele gir så uendelig mye mer enn å kjipe. Og ikke minst fordi den gir grobunn til livsviktig innovasjon. Tipper forøvrig at teknologibedriftene snart blir de nye premissleverandørene i reiselivet!!

  Svar
  • katrinemosfjeld
   katrinemosfjeld says:

   Å dele gir mere enn å kjipe – hear hear! Enig med deg i det, Ann-Jorid, og det har vi for så vidt levd etter lenge her i VisitOSLO. Vi forsøker også å holde innovasjonstakten oppe og vi tror dette hjelper oss godt på vei. Ikke at vi skal slutte å utvikle selv. Vi gjør bare noen grep sånn at mange flere forhåpentlig vil bidra!

   Og teknologibedriftene, de er vel allerede premissgivere i reiselivet? Noen av de største (kommersielle) aktørene er teknologibedrifter eller får muliggjort sine produkter ved hjelp av teknologi; Expedia/hotels.com, tripadvisor.com, airbnb.com for å nevne tre forskjellige eksempler. Og absolutt alle med et reiselivsprodukt å selge er avhengig av tekniske løsninger for å ta sine produkter til markedet. En konkurransedyktig reiselivsnæring må være mer på hugget, fornye seg og omfavne mulighetene som ligger i teknologien, mer enn næringen historisk har gjort. VisitOSLO ønsker å bidra der vi kan – ved å sette fokus nettopp på disse tingene, og ved selv å forsøke å ligge ett skritt foran.

   Svar
 3. Bodil Sandøy Tveitan (@btveitan)
  Bodil Sandøy Tveitan (@btveitan) says:

  Ah, ringen sluttet Katrine. Nå kan hjulet bare spinne (jaja, ingenting gjør seg sjøl…men nå ligger forholdene enda bedre tilrette i alle fall).
  Digger den «bold approach» VisitOSLO tar på dette. Her er det mye riktig som er gjort over lang tid som gjør at dere har muligheten til å åpne API’et.

  Jeg kjenner jo historien litt fra innsiden, og jeg må bare si at jeg er så glad for at det på et tidspunkt ble kjempet med nebb og klør for at dere i databasen ikke skulle ha noen restriksjoner (medlem/ikke medlemmer-problematikken) på hvem som skulle registreres og vises på nett. Dette gjorde at databasen til VisitOSLO ble interessant å distribuere i andre kanaler, som flytoget osv. Her var det relevant, god informasjon uten for store «hull» bare fordi noen ikke var på spleiselaget.

  Så benyttet dere alle gode muligheter for distribusjon av informasjonen ut over egne kanaler, noe som definitivt førte til økt synlighet og som også førte til at VisitOSLO ble bedre kjent blant byens befolkning og næring, som igjen førte til at aktørene i større grad kom til dere med informasjon istedetfor at dere måtte bruke veeldig mye energi på å leite fram informasjon fra ulike kilder.

  Økt synlighet førte til at kravet til kvalitetsinformasjon ble enda større, men nå hadde dere tall å vise til. Og tall på bordet rettferdiggjør flere ressurser til å jobbe med innholdet eller hva?

  Mange destinasjoner klager over lite ressurser til å jobbe med innhold på nett. Men kanskje er det på tide å omprioritere noen av oppgavene som gjøres? Og så kommer kanskje gevinsten etterhvert? Hva kommer først – høna eller egget?

  Med et åpent API tror jeg nå at det kommer til å komme mange spennende tjenester med Oslo-informasjon. Det kan ta litt tid. Litt prøving og feiling blir det nok. Kanskje kommer det en tjeneste som blir mer populær enn visitOSLO-webben, appen osv. Men hva gjør vel det, hvis VisitOSLOs suksess måles etter hvor godt OSLO lykkes? Og jeg kjenner VisitOSLO såpass godt at dere nok kommer til å passe på å synliggjøre at det er dere som er grunnfjellet.

  Nei, dette er absolutt riktig vei å gå.

  Svar
  • katrinemosfjeld
   katrinemosfjeld says:

   Hei Bodil, og takk for kommentar! Du har rett – dette er resultatet av en langsiktig strategi og prioritering, akkurat som du skisserer. Det er så godt å være her!

   Spør du meg så er det på høy tid at destinasjonsselskapene prioriterer å jobbe med innhold på nett. Jeg mener til og med at det er noe av det viktigste de kan gjøre. Interessen for å bruke innholdet (enten du er potensiell turist eller ønsker å bruke APIet i egne tjenester) vil alltid henge med innholdets kvalitet; at det er oppdatert og korrekt, inspirerende, nyttig og ikke minst oppleves som fullstendig.

   Høna eller egget er jo et evig spørsmål som faktisk er litt vanskelig å besvare, hehe. Når det gjelder denne problemstillingen synes jeg ikke det er så vanskelig. Du må så før du kan høste.

   Det tar nok noe tid før det «tar av» med nye Oslotjenester som resultat av dette grepet. Men, vi har fått mye oppmerksomhet på dette fra miljøer utenfor den tradisjonelle reiselivsnæringen. Og det lover godt for vår ambisjon om å engasjere utviklermiljøer til å leke med våre data. Og håpet er jo at noen lager noe som e renda kulere og bedre enn det vi lager. Fordi OSLO er viktigere enn oss – og vi lykkes når Oslo lykkes :)

   Svar
 4. Henning Jensen
  Henning Jensen says:

  «Kostnader
  Informasjonen er gratis, men vår databaseleverandør New Mind | TellUs skal ha NOK 3500,- eks mva for å sette opp kanalen og NOK 3500,- eks mva i årlige driftskostnader.»

  http://www.visitoslo.com/no/visitoslo/innholdsbank/info-fra-databasen/betingelser/

  Åpent er bra, men skal du få engasjement rundt et API så må det være gratis å ta ibruk. Svært få utviklere vil ta ibruk et API som det koster 3500,- bare å ta en kikk på og drodle litt med. En årlig kostnad gjør også at du mister alle som driver med uttesting av ny teknologi og lager noe bare for gøy.

  Kutt API-kostnadene så kanskje folk gidder å ta det i bruk, driftsleverandøren kan umulig ha en kostpris på 3500,- for å lage en ny bruker til APIet…

  Svar
  • katrinemosfjeld
   katrinemosfjeld says:

   Hei, og takk for kommentar.
   Vi har forsøkt å få denne kostnaden så lav som overhode mulig, men vi må forholde oss til at det koster noe hos vår leverandør New Mind|tellUs; både å sette opp feeden og å drifte løsningen. En del større miljøer vil nok fint kunne leve med dette, mens du nok dessverre har rett i at enkelte mindre miljøer ikke vil ta kostnaden. VisitOSLO har ikke anledning til å pådra seg disse kostnadene for alle som ønsker tilgang på dataene, men det er selvfølgelig mulig å spørre oss dersom man for eksempel er et studentmiljø med supre ideer, men uten budsjetter. Vårt viktigste bidrag inn her er selvsagt dataene i basen, som vi tilbyr alle som vil lage noe gøy med dem.

   Svar
 5. Nickolass Jensen
  Nickolass Jensen says:

  Beklager en sen kommentar herfra. Men har våknet litt opp etter en laaang ferie. Spennende saker dette. Du gjør en fremragende jobb med å formidle dette Kathrine:)

  Det er litt vanskelig å se hvorfor dette egentlig skulle være motstrøms. Eneste anke og flaskehals i dette er slik jeg ser det er databaseleverandøren New Mind | TellUs som skal ta betalt for å sette opp tilgangen.

  Hvis vi tenker oss om så er det vel gode grunner til at Google, Facebook, Twitter og andre har åpnet opp for sin API og gjøre den selvbetjent. Hovedgrunnen ligger i filosofien om at dess flere som kan leke seg/utvikle smarte løsninger, dess flere brukere og større bruk får hovedplattformen, og dess større annonseinntekter generes til eierne av hovedplattformen.

  Så lenge dere ikke eier plattformen selv og er avhengig av trejdepart så kan ikke dere gjøre som disse andre har gjort. Det kan man jo egentlig godt forstå.

  Da har jeg et forslag:

  Hva med om eierne av VisitOslo, setter seg ned og lager en fast rammeavtale med New Mind | TellUs som inkluderer enten

  a) Gratis bistand til oppsett av API for aktører som godkjennes av dere i VisitOslo (Dere setter et maks antall innenfor en viss periode)

  b) Utvikling av et selvbetjent API som vil automatisere prosessen slik at de som ønsker tilgang bare skal godkjennes av dere i VisitOslo.

  På denne måten vil dere kunne sikre minimalt byråkrati og en lav terskel.

  Kjenner jeg deg rett så har du sikkert allerede slike tanker eller foreslått dette internt:)

  Svar
  • katrinemosfjeld
   katrinemosfjeld says:

   Hei Nicolass, og takk for kommentar og innspill!

   Jeg lover deg det er motstrøms hvis du ser hvordan de fleste reisemålsselskap arbeider. Mange selger faktisk listinger i sin database – og bare det gjør distribusjon mindre interessant siden informasjonen er ukomplett. I tillegg er det noe litt skremmende ved å lage andre nettsted gode – og kanskje til og med bedre enn eget nettsted. Dett krever litt guts for å ta det skrittet, og vi vet ikke om noen andre som har gjort det. Vi vet dog at reisemålsselskap for Salzburg planlegger å bli nr. 2.

   Jeg er enig med deg, og vi har guts, derfor har vi tatt dette grepet :-) Vi ser selvsagt på måter å gjøre tilgang på våre data så billig og enkel som mulig. Vi vurderer forskjellige modeller men inntil videre må altså New Mind | tellUs ha sitt. For store aktører er nok ikke dette avskremmende beløp, men det kan det selvsagt være for små miljøer. Vi håper og tror de vil kontakte oss for en forhandling inntil vi evt har funnet be bedre løsning på akkurat dette sammen med New Mind | tellUs. :)

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] I sommer åpnet vi APIet til VisitOSLOs database, og i dette blogginnlegget spurte vi; Hvem blir de første til å bygge nye tjenester på VisitOSLOs in… […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *