Hvor vanskelig kan det egentlig være å måle?

[Totalt:2    Gjennomsnitt:5/5]

Riktig svar er…. vanskelig. Til tider veldig vanskelig. Men det betyr ikke at vi ikke skal gjøre det.

Når sjefen vår Bente lanserte VisitOSLOs nye strategi i mars i år, lanserte hun «Oslos digitale fotavtrykk» som ett av våre to overordnede måleparametre. Vi skal altså måle noe så komplisert som hvor ofte det forekommer menneskelig aktivitet i digitale kanaler som omhandler Oslo som reisemål, eller som er relatert til opplevelser i byen, som teater, restaurantbesøk, konserter etc. Uavhengig av hvem som yter denne aktiviteten.

Det er viktig å understreke at vi ikke på noen måte tar mål av oss til å måle alt som skrives om Oslo på alle verdens språk – vi gjør et utvalg for å få en god indikator. Grunnene er enkle: verktøyene vil aldri dekke alt, datamengden blir fort for stor og uhåndterlig og dermed blir det mer og mer vanskelig å avgrense til det som er relevant for Oslo som opplevelsesby.

Å måle, måler, har målt.
Og nå har vi altså gjort det. Vi har funnet skostørrelsen til Oslos digitale fotavtrykk i mai 2014, og resultatet kan du lese her. Og så skal vi øke skostørrelsen med 20% de neste 12 månedene. And so on.

Nå er det relativt lett å få oversikt over resultatet i egne kanaler – her har vi tilgang på god statistikk. Utfordringen er å få tak i Oslostoff som publiseres av andre; både i artikler og i sosiale medier. Det finnes en rekke måleinstrumenter som gjør mye bra, men det er ikke lett å finne noen som på en enkel måte måler alt det man ønsker å måle. Vi valgte svenske Notified, og har jobbet en lang periode med justere søket for å få mest mulig relevante søkeresultater. Nå mener vi at vi er innafor, selv om vi ikke har funnet løsningen på alle våre utfordringer enda.

Når jeg gjorde de første søkene på Oslo, fikk jeg veldig mye rart i søkeresultatet. Så, vi har valgt å søke på Oslo i kombinasjon med ett eller flere ord som relaterer til reise og opplevelser. Det kan være ord som ferie, reise, overnatting, opplevelse, arkitektur og festival. Det vil altså gi treff når Oslo opptrer i kombinasjon med ett eller flere av disse ordene. Vi har satt opp søket på 8 språk: norsk, svensk, dansk, engelsk, tysk, fransk, spansk og italiensk. . Til sammen søker Notified globalt i alle de viktigste sosiale mediene, i 75 millioner blogger og i 100 000 nettmedier etter godt Oslostoff.

Måling mai 2014 instagram feil.

For denne målingen kom *Instagram helt feil ut, og vi måtte justere.

Utfordringen min er altså å få tak i det relevante innholdet samt unngå det som ikke har relevans for reiser og opplevelser. Ord med flere betydninger er problematiske, og ordet «reise» måtte tas ut av det norske søket fordi vi fikk treff på artikler om en eller annen i Oslo som skulle «reise kjerringa». Det engelske «experience» viste seg å gi masse treff på artikler om Oslo Børs, så det måtte også fjernes. Men vi sitter nå igjen med 25 ord som i kombinasjon med Oslo gir grunnlag for treff i våre søk. I tillegg har vi definert «negative» ord som gjør at innholdet ekskluderes dersom de nevnes i innlegget. Eksempel på dette kan være voldtekt og kriminalitet i norske medier eller «Oslo agreement» i engelske. Grunnen til dette er at disse ordene svært sjelden opptrer i artikler som omhandler det vi regner som opplevelser og reiseliv.

I tillegg ble det klart at det måtte søkes på forskjellig måter for de ulike kanalene. For nyhetsartikler, blogger og Twitter kan vi benytte samme søk. Instagram har ikke så mye tekst, men har til gjengjeld godt utviklet bruk av hashtagger (emneknagger) som gjør det søkbart, men på andre ord og uttrykk. For Facebook er det ikke så mye bruk av hashtagger, og mange profiler er ikke åpne, noe som begrenser tilgangen på data og er grunnlag for feilkilder. Og med det mener jeg  -det deles klart mer på Facebook enn vår rapport sier, det er bare ikke så lett å fange opp for oss!

Stones

Let, og du skal finne!
I tillegg til å måle og rapportere på Oslos digitale tilstedeværelse, lærer vi mye om hva folk rund i verden skriver og mener om Oslo, og hva som er viktig for fotavtrykket. Vi sjekket hva som skjedde i Oslo under toppene kurven over viser. Joa, den største toppen henger sammen med Rolling Stones konsert i Oslo. Den nest største med Miley Cyrus. Og ekstra interessant – den blå kurven er den klart høyeste – og det betyr internasjonale omtaler av det som skjer i byen vår. Det er de samme dagene som er de mest lønnsomme i byen – det har vi tidligere dokumentert sammen med Benchmark Alliance.

Det hjelper på fotavtrykket når Mick Jagger tar seg en tur i Vigelandsparken - og deler på Facebook og Twitter.

Det hjelper på fotavtrykket når Mick Jagger tar seg en tur i Vigelandsparken – og deler på Facebook og Twitter.

 

Det skal bli gøy å jobbe både med måling og med hvordan vi kan anvende våre funn til beste for Oslo. Jeg vil forhåpentlig få mer kunnskap om hva som påvirker den digitale omtalen av Oslo, og hvordan det til syvende og sist påvirker folks beslutninger om hvor de vil reise og hvordan de vil bruke byen. Jeg skal fortsette å dele små og store funn med dere, og så vil dere månedlig kunne avlese det digitale fotavtrykket i vår fotavtrykksrapport på visitoslo.com.

Les den aller første fotavtrykksrapporten her!

Del gjerne dersom du har egne erfaringer med denne type målinger, og kom gjerne med tips eller spørsmål.

4 replies
 1. Bodil Sandøy Tveitan (@btveitan)
  Bodil Sandøy Tveitan (@btveitan) says:

  Dette er kjempeinteressant! Her er det nok prøving og feiling som gjelder ifht å sette opp ting så riktig som mulig. Mange feilkilder. Og så har man jo utfordringen med at digitale medier endrer seg hele tiden ;-) MEN, det er noe med å STARTE og så kommer man til å lære vanvittig mye underveis. Så stor kudos for det! Har fokusert mye på analyse og måling den siste tiden, og man kan fort bli ør og svimmel av alle mulighetene.
  Men det som bekymrer meg mest er hvor lite som faktisk tas i bruk rundt forbi i norsk reiseliv av disse mulighetene. Vi som næring har et godt stykke vei å gå. Og da er det så gøy når noen tar en skikkelig sats som dette :-) Følger spent med videre!

  Svar
  • Tord Baklund
   Tord Baklund says:

   Så bra at du synes det :)
   Det er så enorme muligheter at mye av vanskelighetene ligger i å finne de riktige begrensningene. Det vil vi helt sikkert måtte justere underveis, men det føles godt å være igang.

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] tips til å måle det digitale fotavtrykket fikk vi fra Visit Oslo. Les mer om bakgrunnen til at vi valgte å måle det digitale fotavtrykket til […]

 2. […] diskuterer noen av utfordringene som er knyttet til å sette opp et godt søk i denne bloggposten: Hvor vanskelig kan det være å måle? Mange av erfaringene Visit Oslo har gjort seg har vi også erfart. Det er vanskelig, nær umulig, […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *