Innsikt og inspirasjon – om åpen workshop i et designperspektiv

[Totalt:0    Gjennomsnitt:0/5]

Av: Rodney John Boot – Senior grafisk designer i Brandlab

Innsikt gir forståelse. Både for hva vi egentlig lager former, ord og farger for, og for hvem vi egentlig designer for. Det er avgjørende for å gjøre vellykkede visuelle profiler og logoer og derfor legger vi mye vekt på innsiktsfasen i prosjektene våre. Det betyr at vi samler sammen grafiske elementer fra den store verden som er relevante for det vi jobber med, i tillegg til at vi setter oss inn i målgrupper, kundens omgivelser, trender knyttet til temaet osv. I dette prosjektet har vi også gjort det. Naturligvis.

Men det er begrenset hvor mye innsikt et designteam egentlig klarer å samle inn og fordøye i et hektisk prosjektløp. En av grunnene til det, er at det enorme feltet “Oslo” er en så viktig del av dette prosjektet, det er ikke bare selskapet VisitOSLO som er det sentrale her. Det har reiselivssjefen i Oslo forstått, som du kan lese i hennes blogginnlegg som sparket i gang denne prosessen noen uker tilbake. For å kunne skape et relevant innsiktsgrunnlag inviterte vi derfor en haug med folk som er virkelig lidenskapelige på vegne av byen til en åpen workshop. Det var både byens borgere og noen som representerer reiselivsbransjen.

Alle resultatene fra workshopen har blitt digitalisert og systematisert. Her er det mye godt og relevant stoff for oss som designer.

 

Som om ikke “Oslo” er stort nok, fikk vi inn over 1400 (nå over 3000) bilder på hashtaggen #diggeroslo bare på Instagram. Det har vært en særdeles spennende opplevelse for oss som designere siden disse bildene avdekker mange menneskers personlige blikk på byen. Bildene som har kommet inn har gitt oss mye å jobbe med og, som Jørgen Helland skrev i sitt blogginnlegg, har vi gjort oss opp noen oppfatninger om hva publikum forteller om byen sin gjennom disse bildene. Workshopen tok både bruk av bildene og tok materien flere steg videre.

Som du kan lese i Katrines Mosfjelds siste blogginnlegg gjennomførte workshopdeltakerne både individuelle og kollektive oppgaver. Alt det som deltakerne produserte har gitt oss ny innsikt og utdypet og forklart mye om hvordan Oslo oppleves av noen av dem som bor her akkurat nå og hvordan de ønsker at den skal være i framtiden. Samtidig har det gitt oss en rekke spørsmål i forhold til hvor tilpasningsdyktig og organisk profilen skal være. Jeg tror at VisitOSLOs visuelle profil må være både skalerbar og tilpasningsdyktig: den skal fungere både nå og i framtiden – den skal leve slik byen lever.

I workshopen prøvde vi også å se byen gjennom de besøkendes øyne, men med en ekstra dimensjon: nemlig lokalbefolkningens kunnskap om byen. Besøkende kommer nemlig til byen med en del oppi hodet allerede. Hva om det oppi hodet var i større grad preget av ekspertene på byens opplevelser? Nemlig de som bor her? De besøkenders opplevelse av byen er jo i stor grad formet av kunnskapen de allerede har og hvordan den omsettes i forventninger om om disse innfris eller ikke. En stor del av VisitOSLOs jobb er jo nettopp å skape forventninger og dermed motivere folk til å komme hit, samtidig som de også har en viktig rolle for mange når de er i byen. Denne øvelsen har gitt oss en bedre forståelse for byens mangfold for de besøkende. Den har gitt oss en rekke idéer for hvordan ulikt innhold i profilen kan spille på lag med byen og hvordan den oppleves av oss som bor her og besøkende.

Hva nå?

Den visuelle profilen tar form i hodene våre, om enn ikke på papiret (eller skjermen) enda. Neste gang vi skriver blogginnlegg vil dere få se mer konkrete fortolkninger av det vi til nå har samlet sammen av inspirasjon og innsikt, sammen med det vi løfter fram fra merkevareplattformen. I mellomtiden jobber vi videre med skisserunder og den konseptuelle rammen.

Heng på! Reisen er i ferd med å bli veldig tydelig!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *