Er innhold fremdeles konge, og hersker han alene?

[Totalt:0    Gjennomsnitt:0/5]

I mange år har vi hørt at «Content is king». Innhold er suverent viktigst. Men holder denne påstanden fremdeles mål? Vi har fordypet oss i tall for å se om vi kan finne et mønster for hva som er viktig på web generelt, og vår web spesielt.

På en vanlig dag har vi ca 10.000 besøk på visitoslo.com, og på en veldig god dag har vi omtrent 15.000 besøk. De siste 12 månedene har vi faktisk hatt hele 3.564.643 besøk! Det er altså drøye 3,5 millioner besøk som helst bør presenteres for noe relevant innhold, ellers kaster vi bort den sjansen. Sånn, allerede her kan vi slå fast at innhold fremdeles er viktig og helt avgjørende for nettprestasjonen.

Forsiden og relle forsider
Hvordan havnet alle disse menneskene på visitoslo.com? Det er spennende å se på landingssider – dvs reelle forsider for våre besøkende på nett. Når vi ser på de siste 12 månedene, ser vi at 19 prosent kom rett på forsiden vår, 24 prosent kom rett på vår presentasjon av ett eller annet produkt i Oslo og de siste 57 prosent , altså 2.016.000 besøk(!) kom rett til en temaside, artikkelside eller liste lik den du ser under.

Dette er også en forside - en av de mest populære vi har.

Dette er også en forside – en av de mest populære vi har.

Store prosenter og enda større tall
– men hva forteller de oss? De forteller oss at innholdet vi har på nettstedet er trafikkdriver til nettstedet. Når vi så legger til en annen ting vi vet om de besøkende, nemlig at vi våre unike besøkende er på omtrent 5 sider hver, forstår vi at innholdet ikke bare er trafikkdriver til nettstedet, men også inspirerer til fordypning i Oslostoff. Det er rett og slett god markedsføring av byen og byens tilbud!

Det forteller også en annen ting. Visst er det viktig med en god forside på visitoslo.com, det er jo tross alt omtrent 703.000 besøk (!) som innledes nettopp via denne siden. Men erkjennelsen av så til de grader mange relle førstesider betyr at alle sidene må ha godt og inspirerende innhold – og som forside må de lede brukeren inn til mer relatert innhold for å holde på og øke interessen for Oslo hos de besøkende. Innhold altså ultraviktig, men parallelt seiler det opp en like viktig egenskap: brukervennlighet.

Er brukervennlighet Dronningen?
Et nettsted som ikke er brukervennlig vil aldri klare å ta vare på sine besøkende, selv om innholdet er aldri så godt. Det må være lett å navigere i og det må løfte frem relatert innhold slik at brukeren slipper å tenke, men kan sette seg tilbake og få servert godbitene. Og ikke nok med det – mange brukervennlige nettsted er plutselig ikke lenger det – fordi brukeren besøker nettstedet med en mobil enhet. Det haster for de fleste å få på plass brukervennlighet for den økende gruppen av mobile brukere. Visitoslo.com er ikke mobiltilpasset – men heldigvis er vi og våre kolleger i ØstNett bare 2,5 måneder unna vårt nye responsive nettsted. Og det er godt det nærmer seg, siden ca 30 prosent av våre besøkende kommer med mobilt grensesnitt, og tallet øker bratt for hver måned.

Innhold og brukervennlighet er begge særdeles viktige egenskaper med nettstedet. Men er de alene i husholdet?

Innhold og brukervennlighet er begge særdeles viktige egenskaper med nettstedet. Men er de alene i husholdet?

Content is King and Usability is Queen 
men er det sånn at de regjerer alene? Jeg er fristet til å gi dem barna «Connection» og «Conversation», og foreslå at husholdet styres gjennom familieråd. For visitoslo.com er trafikk fra Google suverent viktigst, men vi kan også se at sosiale nettsted som Faceook og Twitter er høyt oppe på listen over trafikkdrivere til visitoslo.com. For innhold må være så godt og relevant at det deles i sosiale medier og skaper inspirasjon og omtale i andre kanaler enn våre egne. Sånn sikrer vi at innhold om Oslo fra visitoslo.com og potensielle gjester av Oslo møtes både i sosiale medier og i Googles organiske søk.

Julesidene masse treff fra Google og når den deles i Facebook får den besøkende i retur. Siden har relatert innhold som ivaretar den besøkende, og forhåpentlig bidrar til besøk i Oslo i førjulstiden. På orn'tli!

Julesidene masse treff fra Google og når den deles i Facebook får den besøkende i retur. Siden har relatert innhold som ivaretar den besøkende, og forhåpentlig bidrar til besøk i Oslo i førjulstiden. På orn’tli!

Det var litt om hva vi vurderer som viktig etter en analyse av egne nøkkeltall fra visitoslo.com. Det er alltid overveldende når man tar seg tid til å dykke ned i tallene, og det er et fantastisk verktøy for å forstå hva som er viktig. ØstNett skal lage en intern benchmark mellom nettstedene i samarbeidet, men det hadde egentlig vært nyttig å sammenligne nøkkeltall med alle andre norske reisemål. Kanskje en oppgave for NHO Reiseliv? For det er først når vi måler oss mot hverandre at vi vet noe mer om hvor godt vi presterer på nett. Og med en slik kunnskap kunne norske reisemål fått bedre styringsverktøy for hvor vi bør legge ressursene, og hvert reisemål prestere bedre med sine nettjenester. I et reiseliv som i stadig større grad digitaliseres er dette, slik jeg ser det, noe av det viktigste vi kan gjøre.

Har du noen tall eller andre innsikter om ditt nettsted som andre kan lære av, så håper jeg du deler i kommentarfeltet!

6 replies
 1. Bodil Sandøy Tveitan
  Bodil Sandøy Tveitan says:

  Veldig god bloggpost Katrine. Har noen kommentarer.

  Forsiden og reelle forsider
  Dette viser hvor viktig det er å røkte ALT innholdet på nettstedet, eller i alle fall vite HVILKET innhold som i alle fall må prioriteres!
  Lindsey Herbert fra Precedent hadde et strålende foredrag på Digitalkonferansen i Krisitiansand i oktober, der hun tok opp visitnorway som eksempel på at man lager strålende forsider, men at attraktiviteten på sidene blir mindre og mindre dess lenger ned i strukturen man kommer. Og sett at det var forsiden gjestene kom inn på først…derifra skal de jo trigges til å lese mer og mer for så å være skikkelig klar for å ta en beslutning. Å da servere dem de minst tiltalende sidene får de kanskje ikke til å trykke på bestill-knappen.
  Nå var det visitnorway som ble trekt fram i dette foredraget, men det var nok MANGE i salen som gremmet seg på egne vegne… Dette går igjen over hele destinasjonsfjøla dessverre.

  Du skriver at 24% kommer rett inn på en presentasjon av et produkt i Oslo. Dette burde få alle produkteiere til å våkne, og ta grep om å få inn den beste teksten og de mest fristende bildene inn på den markedsplassen en destinasjonsportal faktisk er! Jeg vet jo hvor krevende det er for destinasjonsfolket å få produkteierne til å oppdatere informasjonen sin og levere bilder med god kvalitet (med hederlige unntak selvfølgelig)..

  Benchmark
  I BIT Reiseliv var vi såvidt i gang med et prosjekt på benchmarking av nettstatistikk for destinasjonene på et tidspunkt, men det ble lagt på is dessverre da BookNorway tok all tiden til de involverte akkurat da.
  Men dette hadde nok vært utrolig nyttig å få opp igjen! Mange famler litt i blinde når de leser sin egen statistikk. De kan se om det gjør det bedre enn forrige måned eller bedre enn i fjor… Men det må da være utrolig mye mer motiverende å slå «nabo’n» ;-) Ha noe å strekke seg etter.

  Godt å se deg vel tilbake fra permisjon Katrine – vi trenger slike som deg i debatten om det digitale i norsk reiseliv :-)

  Svar
  • katrinemosfjeld
   katrinemosfjeld says:

   Takk for gode kommentarer, Bodil! Viktigheten av en god, riktig og inspirerende produktpresentasjon kan ikke overvurderes. Så kjære besøksnæring – hjelp oss å være gode på deres vegne!

   Og til alle oss andre på reisemålsnivå – på tide å gjøre alle sidene inspirerende og gode – da vårt «førsteinntrykk» som regel skapes på en annen side enn forsiden – og jo som du sier Bodil – jo dypere du kommer inn i nettstedet, jo nærmere kan man anta du er på selve reisebeslutningen.

   Benchmark: Vi kan alle tro vi presterer godt ved å måle utvikling fra måned for måned. Men hvor godt (eller dårlig) vi presterer vet vi bare når vi sammenligner oss med hverandre!

   Svar
 2. Michael Borge
  Michael Borge says:

  Veldig god bloggpost Katrine og gratulerer med fantastiske tall for visitoslo. Likte godt din kommentar også Bodil. Så bra at ressurspersoner som dere to deler kunnskap med alle oss andre.

  At content er king er jo noe New Mind| tellUs har ropt oss hese om i mange mange år. Det som er interessant er at godt innhold bare blir viktigere og viktigere – også for Google. Les gjerne artikkelen http://www.newmind.co.uk/news/2013/12/3/is-etourism-seo-dead-a2334 skrevet avl Carl Doyle en av New Mind | tellUs sine SEO eksperter som handler om akkurat dette.

  Jeg er også svært enig i at usability er dronningen og jeg ville kanskje i dette inkludert «problemløser». Mange av de besøkende på nettsidene til et destinasjonsselskap er der for å finne ut av et eller annet. De har et «problem» de ønsker løst. Dersom man ønsker å få med seg en spesiell aktivitet eller attraksjon når man besøker destinasjonen så vil det være god usability om man også kunne finne overnatting i nærheten av aktiviteten eller attraksjonen. På samme måte som det er bra å kunne finne en god restaurant i nærheten av det hotellet man skal bo på. I det hele tatt å kunne orientere seg i destinasjonen og få et godt overblikk før man drar tror jeg er viktig. Jeg synes det er for mange destinasjonswebsider som ikke klarer å levere svar på slike litt typiske problemer en besøkende vil ønske å få løst.

  Det er gledelig at så mange besøkende på visitoslo havner direkte på en produktpresentasjon. En av de viktigste rollene til et destinasjonsselskap er jo å skape «møter» mellom den besøkende og produkteiere. Jo flere slike møter destinasjonsselskapet skaper jo bedre jobb gjør man. Hver gang en besøkende ser en produktpresentasjon så har man skapt et slikt møte. At dette skal bli et godt og helst et kjøpsutløsende møte økes dersom det er en god og fyldig produktpresentasjon.

  Derfor er det så viktig å vite nettopp det – hvor mange møter har jeg skapt for produkteier X.

  Benchmarking. Dette synes vi er en svært god idé. Siden New Mind | tellUs er i en posisjon der svært mange destinasjonsselskaper benytter vår databaseløsning så vil vi kunne bidra til å få laget en landsdekkende statistikk som kan vise hvor flink hver destinasjon er til å skape slike møter. Vi jobber gjerne sammen med NHO Reiseliv for å få til noe slikt.

  Svar
 3. Hallstein Søvik
  Hallstein Søvik says:

  Meget bra og grundig presentert Katrine! Det er en stor og viktig jobb dere gjør på vegne av medlemmene deres og byen!

  Har dere i tillegg rutiner/metoder på hvordan sortere ut hvilke informasjon som besøkende på nettstedet etterspør/oppsøker slik at det er den informasjonen som etterspørres en kan konsentrere seg om å vedlikeholde?

  For mange destinasjoner med begrensede ressurser tror jeg at en gjennomgang av dette kunne minske antall artikler og produkter som må vedlikeholdes.

  Svar
  • katrinemosfjeld
   katrinemosfjeld says:

   Hei Hallstein, og takk for hyggelig kommentar!

   Vi forsøker å holde oversikt over hvilket innhold som er mest besøkt. Og i tillegg, like viktig, hvilket innhold som driver trafikk til nettstedet slik at også vi kan prioritere det viktigste innholdet. For selv om VisitOSLO er større enn de andre norske destinasjonsselskapene; byen og næringen er jo også mye større enn de andre reisemålene. Så heller ikke vi kan prioritere alt.

   Det er sikkert forskjell fra reisemål til reisemål hva som er viktigst for deres nettsted, så tror ikke jeg skal gi så mange råd her. Men ett råd skal jeg gi: sørg for å ha god, fullstendig og troverdig informasjon innenfor de kategorier dere prioriterer. Kundene (og da mener jeg de besøkende, folkens!) må finne det de forventer å finne på nettstedet, og de må få de riktige rådene (ikke de som har betalt for det) ellers vil nettstedet sannsynligvis tape kampen i den digitale sfæren.

   Og det ville være synd, for det er ingen andre enn destinasjonsselskapet som har som formål å markedsføre dette, og bare dette, reisemålet!

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *