Edvard Munch? Sorry, I don’t know him

[Totalt:0    Gjennomsnitt:0/5]

Snart er det jubileumsår, og vi skal feire at det er 150 år siden vår desidert mest kjente kunstner ble født. Både Munch-museet og Nasjonalmuseet forbereder en storslagen utstilling, og hele landet vil merke at det er Munch2013 år. For VisitOSLO er det viktig å være tidlig ute med å spre det glade budskap til turoperatører og journalister verden over, slik at de kan forberede turprogram og reportasjer –og bringe kulturglade tilreisende til hovedstaden.

Det var utgangspunktet da jeg pakket kofferten full av ”skrik” postkort og dro på Scandinavian Tourist Board og Innovasjon Norges bransjeworkshop i Beijing. Jeg satte meg fore å finne ut hvor kjent Edvard Munch egentlig er der ute i den store verden. I løpet av dagen hadde jeg avtaler med ca 30 personer, både fra reisebransjen og fra media. Av disse visste alle, bortsett fra to stykker at motivet på postkortet var ”Skrik”. Deretter ble det vanskeligere… Bare tre kunne fortelle meg at kunstneren var Edvard Munch, mens det derimot var syv stykker som var sikre på at dette var et maleri av Vincent Van Gogh. Resten så bare på meg og ristet på hodet…

Hvordan skal vi så ta imot denne utfordringen?

Det hjelper fint lite at vi eier et av verdens aller mest kjente malerier, dersom turistene reiser til Amsterdam for å beskue det. Dette er på mange måter Oslos store ”problem”. I motsetning til mange land og byer som sliter med å skille seg ut i mengden har vi flere verdenskjente ikoner, men de benyttes dessverre i liten grad for å plassere Oslo på kartet internasjonalt. Selv om vi har de eneste intakte originale vikingskipene i verden og således med rette kan kalle oss Vikinghovedstaden er danskene i ferd med å lage et Vikingland for hente vikingarven hjem til Danmark og selge merkevaren til utlandet og tilreisende turister. Våre naboer i øst er for tiden ganske hissige etter å få mer kontroll over Nobels Fredspris, og det hjelper ikke Oslo at internasjonal media ved flere anledninger har forglemt seg og kommentert fredsprisen i Stockholm.

Snart kommer vel ledelsen på Van Gogh museet og ber om å få ”Skrik” tilbake…

2 replies
 1. Stein Olav Henrichsen
  Stein Olav Henrichsen says:

  Hei heidithon, vi på Munch-museet utarbeider nå en ny internasjonal strategi for hvordan vi skal videreutvikle kunnskap og interesse for Edvard Munch og hans kunstnerskap i den globale verden. Den vil handle om synlighet og tilgjengelighet i både digitale og fysiske medier. Her kan vi samarbeide for også få frem ditt perspektiv, nemlig kunstneren Edvard Munch, hans bakgrunn, tilhørlighet og «norske» stemme. Skrik gir oss et godt utgangspunkt! Hilsen Stein Olav Henrichsen

  Svar
  • heidithon
   heidithon says:

   Vi setter stor pris på samarbeidet med Munch-museet og gleder oss til å kunne bidra enda mer fra vår side i tiden fremover. Interessen for Munch er økende fra internasjonal media, og det må vi utnytte. Oppfordringen går til resten av reiselivs-Norge og andre næringer om å benytte de sterke merkevarene vi har for å posisjonere Norge internasjonalt.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *