Man blir ikke popstjerne av å ha én hit!

[Totalt:0    Gjennomsnitt:0/5]

Jeg leser i dagens Aftenposten at det er mange som mener noe om VM 2011 og om det vil ha noen som helst effekt for Oslo som turistmål.

VisitOSLO har i flere år samarbeidet med sentrale relevante aktører for å målbevisst utnytte, ikke bare ett, men flere arrangementer og begivenheter på rad, for å gi en varig og synlig internasjonal effekt.  I forbindelse med at internasjonale journalister befinner seg i Oslo over en kortere eller lengre periode, er det viktig å se fremover mot nye begivenheter og arrangementer.

Enkeltsatsninger er ikke avgjørende for det helhetlige resultatet i så måte. Det er kombinasjonen av ulike arrangementer – store så vel som små – som definerer Oslo og viser mangfoldet og mulighetene i alt vi har å by på.

Det er, som Harry Arne Solberg uttrykker, tvilsomt om ett enkeltarrangement kan gi de store ringvirkningene for turismen på sikt, og Bjørn Jacobsen har helt rett når han sier at det er avgjørende å ha en langsiktig strategi.

Jeg kan beskrive en konkret begivenhetsrekkefølge slik: April 2008: åpningen av den nye Operaen ga massiv internasjonal oppmerksomhet, og samarbeid i næringen ga god og konsekvent oppfølging. Desember 2009 ble Nobels Fredspris tildelt Barack Obama. VisitOSLO bemannet pressesenteret sammen med Utenriksdepartementet og benyttet anledningen til å vise media viktige attraksjoner. Mai 2009: Alexander Rybak vant Eurovision Song Contest. Oslo fikk tildelt arrangementet, og VisitOSLO igangsatte umiddelbart en langsiktig strategi for mediebearbeiding i samarbeid med NRK og Oslo  kommune/ Bærum kommune. Under arrangementet i mai 2010 var ca 2000 journalister i Oslo i 2 uker. Også den gang ble det sådd tvil om verdien av dette arbeidet, men nå i etterhånd kan vi konstatere at antallet reportasjer om andre ting enn musikk har vært helt overveldende, samt at disse journalistene har kommet tilbake for å skrive andre reportasjer.

Eurovision-journalistene ble blant annet tatt med til Holmenkollen for å se den nye bakken, og det ble laget reportasjer om kommende VM 2011. Under VM 2011 vil vi allerede uken før invitere journalister til prøve-VM i snowboard, for å skape blest om VM 2012. Under VM 2011 vil Munch-isskulpturer pryde Karl Johans gate. Munch-museet holder åpent om kvelden for interesserte journalister. Dette leder oss frem mot Munch-jubileet 2013. Vi håper på et VM i Skiskyting i 2015. Listen fortsetter…

Disse større linjene kan være med på å forklare hvordan det ene arrangementet bygger på det neste, og i tillegg er temaer som byutvikling, arkitektur og design, større festivaler og musikkarrangementer med på å gjøre byen interessant.

VisitOSLO gir hvert år bistand til ca 1000 individuelle journalister, enten via e-post/ telefon eller ved pressebesøk. Disse kontaktene, samt alle de vi treffer når vi bemanner pressesentra, bearbeides aktivt mens de er i Oslo og oppfordres til å dekke andre saker, begivenheter og attraksjoner i hovedstaden. Kontaktene legges inn i en mediebase som per i dag teller flere tusen kontakter. De mottar regelmessig nyhetsbrev fra oss. Det gledelige er at vi blir kjent med mange av dem, og de kontakter oss stadig oftere for å holdes oppdatert og for å komme tilbake.

Selvfølgelig er et arrangement som ski-VM viktig for Oslo som turistdestinasjon, men det aller viktigste for oss i arbeidet med å sette Oslo på kartet internasjonalt er at oppmerksomheten rundt Oslo ivaretas innenfor flere områder samtidig gjennom kontinuerlig langsiktig bearbeiding og sterkt samarbeid blant alle relevante aktører.

Vi gleder oss til å invitere utøvere, besøkende og media til et fantastisk VM-arrangement i Verdens Vinterhovedstad i februar 2011. Vi kommer også til å invitere til et fantastisk VM-arrangement i Verdens Vinterhovedstad i 2012. Og forhåpentligvis vil Oslo være Verdens Vinterhovedstad i mange år fremover.

HT

4 replies
 1. Odd Roar Lange
  Odd Roar Lange says:

  Ski-VM kommer garantert til å har enorm betydning for Oslo som turistby og Norge som turistland.
  Idretten som døråpner for turisme er sterkt undervurdert.
  Hva hadde du visst om Sogndal uten fotball?
  Hva hadde Lillestrøm vært uten LSK?
  Hvilken effekt fotballen får for Sarpsborg det kommende året kan de selv være med å avgjøre.
  Hønefoss har kanskje ikke vært så flinke som de burde…

  Men listen over idrettskjente byer kan bli lengre:
  Falun
  Lahti
  Vancouver og andre OL-arrangører.
  Arrangører av den tysk-østerriske hoppuka.
  Alpin-World Cup osv.

  Det er ikke sikkert at den norske turiststrømmen til Oslo skyter enorm fart etter ski-VM. Men at utenlandske turister får øynene opp – noe som vil har ringvirkninger helt til Nordkapp – det er jeg ikke et øyeblikk i tvil om.
  Lykke til med arrangementet. Gjett om jeg gleder meg:-)

  Svar
  • heidithon
   heidithon says:

   Hei Odd Roar,

   Takk for dine interessante betraktninger.
   Det er mange som er av samme oppfatning som deg, og som har gitt meg lignende kommentrer i dag. Blant annet bemerket min kjære far at hadde det ikke vært for oppmerksomheten steder har fått som arrangør av internasjonale idrettsbegivenheter, hadde han aldri lagt veien om Garmisch-Partenkirchen, St. Moritz, Innsbruck, Davos, Planica, Albertville, Nürburgring og Monza på sine reiser rundt i Europa.

   Selv Vikersund og Sogndal får sikkert hvert år mange besøkende blant folk som har lyst til å se fotballstadion, hoppbakken – og lokalmiljøet. Ikke fordi de har markedsført seg som turiststed, men fordi Vikersund og Sogndal -eller Lillestrøm og Lahti – gir positive assosiasjoner til hyggelige idrettsstunder foran TV’en og radioen.

   Håper vi ser deg med norsk flagg i Kollen i februar :-)

   Svar
 2. Bjørn B Jacobsen
  Bjørn B Jacobsen says:

  Du har rett i det: Man blir ikke popstjerne med kun 1 hit. Og det er med store begivenheter som med hits; at jo flere du har, desto større er sjansen for vedvarende og kanskje til og med evigvarende suksess.

  Som jeg har sagt i mange sammenhenger, så er store begivenheter en fantastisk plattform for nasjoner og byer, forutsatt at man har eller etablerer en strategiplan, sørger for at det følger penger med denne, og at nasjonen og/eller byen kommuniserer gode og orkestrerte budskap.

  Presse/media er viktig, og utgjør en av flere viktige byggestener i en langsiktig satsing, der ulike tiltak og aktiviteter smeltes inn i et strategisk løp.

  Det er veldig mye som kan sies om og rundt dette, og det skjer mye spennende innenfor denne tematikken internasjonalt nå. Det kan vi gjerne snakke mer om i en mer skreddersydd setting.

  Det som er strålende å konstatere, og som jeg også sa til Tor og de øvrige i Visit-debatten som jeg ledet på REISELIV2011- er at Oslo har et fantastisk by- og turistprodukt i dag, som ikke bare er undervurdert men er Norges mest spennende akkurat nå. Potensialet er betydelig både nasjonalt, på nordisk- og internasjonalt plan, både for øket rekreasjons- og businessturisme.

  Vi snakker nærmere om og rundt dette!

  http://www.reiselivskunnskap.no/2011/01/reiseliv-begivenheter/

  Svar
  • heidithon
   heidithon says:

   Ja, Oslo har fantastisk mye å tilby, både som arrangementsby og ellers innenfor attraksjoner/ museer, arkitektur/ design og en flott natur med fjorden og marka. Jeg er overbevist om at de stadig flere og bedre resultatene vi kan vise til fra de siste årene i form av økt internasjonal medieoppmerksomhet og flere internasjonale turister, skyldes et kontinuerlig fokus på samarbeid blant sentrale aktører i hovedstaden, og ikke minst fordi Oslo som by lever opp til de forventningene gjestene har når de besøker Oslo.

   VisitOSLO har sammen med reiselivsnæringen og Oslo kommune blitt enige om hvilke langsiktige strategiske temaer vi skal prioritere i markedsføringen av Oslo. Oslo skal være Verdens vinterhovedstad, og vi skal også spille på tematikken kultur og natur. Når vi alle drar i samme retning, er det utrolig hva vi kan oppnå på lengre sikt!

   Vi vil ha enda flere med på dette samarbeidet. Vil du være med så heng på!

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *