Oslo. Europas beste konsertby?

[Totalt:0    Gjennomsnitt:0/5]

Fryder meg over side 12 og 13 i Aftenposten Aften 7.september 2010. Daglig leder i Foreningen Musikkbyen Oslo, Runar Eggesvik, lanserer visjonen om Oslo som Europas beste konsertby. Et mål som de fleste, inkludert undertegnede, vil omtale som hårete. Men hårete mål har aldri skremt meg. Og ingen har noensinne nådd hårete mål, uten å tørre å definere disse og jobbe for dem.

Dette er det mest konstruktive utspillet som er gjort for musikkmiljøene i Oslo den senere tiden. Ikke nødvendigvis inviterende, men svært åpen og – vil jeg tro- takknemlig for andre som vil arbeide for å realisere denne visjonen?

Sammen er vi sterkere!

Oppslag i Aften 7.september 2010

For vi er flere som ønsker å styrke musikkmiljøene i Oslo. Og vi er flere som ønsker å fortelle verden hvilket unikt tilbud av kulturopplevelser som finnes i Musikkbyen Oslo. VisitOSLO as, som er eiet av ca 150 reiselivsbedrifter i Osloregionen, vil svært gjerne bidra for at Eggesvik kan nå sin visjon. Oslo kommune burde også ha interesse av det, og oss bekjent så er det også tilfelle. Og Innovasjon Norge burde bidra til å sette søkelyset på hovedstadens helt unike kvaliteter – slik man kan si om omfanget av konserter i Oslo gjennom hele året.

Identifisere utfordringer og få kjepphestene ut av stallen

Skal vi lykkes, må vi få de forskjellige miljøene til å spille sammen – så både strategien og oppgavene er forankret og tydelige for alle som spiller viktige roller. Budsjettene må fordeles på aktiviteter som utfyller hverandre og ikke konkurrerer. Sammen kan vi jobbe for å få  potten større, og dermed markere oss bedre både på den nasjonale og den internasjonale arena.

De forskjellige miljøene har trolig forskjellige motiv for å gå inn i denne typen samarbeid. De største eierpostene i VisitOSLO tilhører hotell- og transportnæringene. For oss er tilgang på billetter viktig. På denne måten kan arrangementene blir lett tilgjengelige for tilreisende i pakker sammen med hotell, og dermed både utløse en reise, et opphold og en spesiell opplevelse. For andre miljøer vil andre motiv være drivende. Fellesnevneren er likevel veldig tydelig; styrke musikkmiljøene og gjøre dem tilgjengelige for så mange som mulig.

Nå er vi ingen noviser på kulturmarkedsføring i VisitOSLO, og vi har blant annet gjort en integrasjon med billettsystemet iTicket for å

-den offisielle boka om Oslo er utgitt i samarbeid med VisitOSLO og har viet mye plass tiil kultur. På 9 språk.

gjøre deres billetter tilgjengelig for tilreisende. I tillegg har vi solgt festivalbilletter (bl.a. på våre festivalsider) til Norwegian Wood, OsloLive og Øyafestivalen de siste to årene via allotment. Vi hadde ansvaret for 1800 medierepresentanter under årets Eurovision Song Contest. Og vi arbeider strategisk med de sosiale mediene, som Facebook og Twitter, for å løfte frem stort og smått om Oslo i de viktigste nye kanalene folk forholder seg til.

Oslo. Capital of Culture and Nature

VisitOSLO bruker ofte “Kultur- og naturhovedstaden” som slagord – i den rekkefølgen. Og det er innenfor disse rammene vi finner det unike med vår by. Jeg forstår det er lett å bli misunnelig på VM2011 og den tilhørende investering i arena for sporten og arrangementet. Men dette er en unik sjanse for Oslo til å markere seg som Verdens Vinterhovedstad.

Tettheten av ”konserter per innbygger” er antagelig det andre unike trekket ved byen – et område hvor vi skiller oss fra de fleste andre storbyer (og småbyer). Oslo har dobbelt så mange årlige konserter som både Stockholm og København! Dette kan vi være stolte av og dette bør vi by på. Og vet dere hva? Et gigantisk pressekorps er i Oslo uken før VM 2011, for å lage opptak, pauseinnslag og redaksjonelt krydder til sine sendinger gjennom 2 uker med VM. Dette er den samme uken som Oslo arrangerer by:larm. Noen som ser muligheter for å dra nytte av Ski VM likevel? :)

Når tidevannsbølgen kommer, løfter den både de store og små båtene. La oss jobbe sammen om både å bygge båtene store og å skape bølger som løfter stort og smått i hele regionen vår.

Har du innspill til videre arbeid – og samarbeid- for å gjøre Oslo til Europas beste konsertby?

6 replies
 1. Byrå Krat
  Byrå Krat says:

  Innovasjon Norge vil sikkert bidra til å markedsføre Oslo om dere betaler dem for det? Som alle andre gjør når de ønsker å få markedsføre noe via Innvasjon Norge liksom.

  Svar
  • katrinemosfjeld
   katrinemosfjeld says:

   Hei Byrå Krat, og takk for kommentaren.

   Innovasjon Norge (IN) tilbyr sine partnere en matching av aktiviteter – som i praksis betyr at vi som destinasjonsselskap og næring kan bli med på de aktivitetene IN tilbyr. Disse aktivitetene er igjen et resultat av hvilke strategier IN styres etter, og det er ikke nødvendigvis slik at urbane kvaliteter og kultur er fokus her. Vibrerende musikkopplevelser må antagelig kommuniseres på andre måter og til andre mennesker enn de IN normalt retter seg mot. Det er dette fokuset vi ønsker IN skal ta, men det er bare ett av flere nødvendige partnerskap som må på plass for å nå de hårete – men ikke umulige- målene Foreningen Musikkbyen Oslo bringer til torgs.

   Svar
 2. claes olsen
  claes olsen says:

  Ja på tide at IN våkner opp fra sin tradisjonelle måte å selge Norge på.
  Potensialet til Oslo er stort som kulturby. Særlig ved å gjøre det lettere for flere billigflyselskaper til å etablere ruter til Oslo fra hele europa slik som Gøteborg har hatt suksess med.

  Det er for dyrt for unge turister i komme seg til Lofoten, mens Oslo har mange prisnivåer, så sats på kultur og fremtida.

  Svar
  • katrinemosfjeld
   katrinemosfjeld says:

   Hei Claes!
   Vi er ikke overrasket over at dere i Øyafestivalen støtter dette utspillet – men vi er glade for at dere også tilkjennegir dette på bloggen vår: Takk!

   Billige flybilletter er viktig for tilstrøminigen av turister til Oslo – og særlig «CityBreak-segmentet» som nok er spesielt i markedet for konsertopplevelser. Vi har faktisk ganske mange billigruter alledere – så jobben er både å opprettholde disse og utvikle ruter på nye destinasjoner.

   I tillegg til tilgang på flybillett så er tilgang på konsertbillett viktig – gjerne i kombinasjon med overnatting så planleggingsprosessen blir overkommelig for turistene.

   Og så må vi tilby våre konsertreiser via målrettet markedsføring – gjerne ved å skape gode ambassadører for oss i de sosiale mediene. Dersom konsertpakkene finnes tilgjengelig online, kan man feks tilby disse via smal segmentering til folk som bor i byer med billige direkteruter til Oslo.

   Ser frem til å arbeide videre sammen med dere i Øyafestivalen for å løfte Musikkbyen Oslo! Et godt utgangspunkt for å markere hovedstadens vibrerende musikktilbud for andre samarbeidspartnere vi trenger å få med på laget :)

   Svar
 3. Byrå Krat
  Byrå Krat says:

  Hei Katrine, takk for svar og beklager min sene resspons.

  skjønner dette med nye målgrupper og annerledes kommunikasjon enn det tradisjonelle

  Samtidig, slik jeg kjenner IN, dersom dere legger en million eller to på bordet i ett eller to markeder får dere skreddersydde kampanjer uten problem, innenfor de mulighetene IN har.

  Svar
  • katrinemosfjeld
   katrinemosfjeld says:

   Hei du, og takk for nytt svar!

   Vi opplever det ikke slik du beskriver.
   – vi kan bli med på Innovasjon Norges aktiviteter i bestemte geografiske markeder – og vi kan stort sett få fokusere de tema vi vil. Men vi kan ikke segmentere fra interesser, feks musikk, vi må segmentere på geografi, nærmere bestemt land. Vi kan bli med på en Tysklandskampanje, betale for å være en del av Norgeskampanjen i Tyskland, men vi kan ikke bestemme hvilke markedsaktiviteter som skal brukes for å nå målgruppene vi satser på.

   Senest denne uken hadde vi en forespørsel til Innovasjon Norge om å få matchet en digital kampanje. Vi ønsker med denne å nå et marked som er veldig tilstede digitalt, og som etter vår vurdering nås best digitalt. Målgruppen er segmentert på interesse, ikke geografi. Vi lovet å reise 50% av pengene, for en kampanje som ville løfte noe som er viktig for reisebransjen i Oslo. Innovasjon Norge synes ideen var god, men kan ikke love at dette er mulig, da det ikke er satt av penger til denslags. Markedsmidlene er stort sett fordelt på geografiske markeder.

   Jeg skulle gjerne sett at Innovasjon Norge arbeidet slik du foreslår; nemlig at Innovasjon Norge matchet næringens innsatser og markedsaktiviteter. Men foreløpig er det slik at næringen matcher Innovasjon Norge, og kjøper seg inn i Innovasjon Norges planlagte aktiviteter. Dette fungerer i en del markeder, men dessverre ikke i alle. Jeg tror Oslos urbane musikkopplevelser er blant opplevelsene som med fordel bør kommuniseres på en annen måte enn tradisjonelle aktiviteter i geografiske markeder.

   Synes det er topp at du engasjerer deg i våre saker – og tar diskusjonen med oss i dette åpne fora! Det er etter min mening letteste vei til økt forståelse og bedre samspill mellom næring, by og stat; til felles beste.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *